Deventer

Deventer, bekend van onder andere het jaarlijkse boekenfestijn, ligt aan de rivier de IJssel. Deventer is een van de vijf oudste Nederlandse steden en telt 98.615 Deventernaren. Voormalig bondscoach Bert van Marwijk en genezend medium Jomanda komen beiden uit Deventer. Deventer koek (vaak “bijtjes” genoemd) is een traditionele delicatesse en een echte aanrader voor mensen die dol zijn op ontbijtkoek en kandij. Omdat Deventer een oude stad is, is het ook een monumentale stad. Niet voor niets is er voor de film “A Bridge Too Far” grotendeels in Deventer gefilmd.

Kunst en cultuur in Deventer

Onderwijs
De hogescholen Saxion Deventer en Deventer Saxion Next zijn gevestigd in Deventer. Samen zijn zij goed voor 3346 studenten. De hogescholen bieden samen 47 bacheloropleidingen aan. Aan de Saxion Deventer kunnen studenten 6 masteropleidingen volgen.

Musea in Deventer
De volgende musea zijn in Deventer te bezoeken:

  • Historisch Museum Deventer: Dit museum heeft een vaste collectie van verschillende objecten die de geschiedenis van Deventer schetsen. Zowel schilderkunst, archeologische vondsten van de middeleeuwen en zilverwerk vormen onderdeel van de vaste collectie.
  • Speelgoedmuseum: In het Speelgoedmuseum vindt u meer dan 13.000 historische stukken speelgoed. Denk hierbij aan poppen, poppenhuizen, kinderboeken en mechanisch speelgoed zoals treinen. Het Speelgoedmuseum beheert dan ook de grootste openbare collectie speelgoed van Nederland.
  • Hanzemuseum & Schenkerij De Leeuw: Als u een zoetekauw bent, dan is een bezoek aan het Hanzemuseum & Schenkerij De Leeuw zeker een bezoek waard. Hier vindt u een grote collectie van koekplanken, historische bakkersattributen, diverse blikken, marsepeinvormen en meer. In het Oudhollandse ingerichte snoepwinkeltje kunt u authentiek snoepgoed proeven.

Bezienswaardigheden Deventer

Aangezien Deventer een historische en monumentale stad is, zijn er veel bezienswaardigheden die de moeite waard zijn. Zo tellen de stad en de gemeente samen honderden rijksmonumenten. Om rijksmonunumenten te bekijken, is een stadswandeling door de stad een aanrader.

  • Stadswandeling Deventer: Elke woensdag- en zaterdagmiddag kunt u deelnemen aan een van de stadswandelingen door de stad. Een professionele stadsgids leidt u 1,5 uur door de stad langs monumentale kerken, nauwe middeleeuwse steegjes en historische pakhuizen.
  • De Brink: Als u Deventer bezoekt, pak dan een van de terrasjes op de Brink. Dit is het grootste stadsplein van Nederland. De Waag vormt een van de pronkstukken op de Brink. Dit is een laat-gotisch waaggebouw waar men vroeger de goederen woog. In de Waag bevindt zich nu het Historisch Museum Deventer.
  • De IJsselbrug van Deventer: Deventer was in 1976 het decor voor de wereldberoemde film “A bridge too far”. De film vertelt het verhaal van de Slag om Arnhem in 1944. Omdat de brug in Arnhem in 1976 er zo anders uitzag dan de 32 jaar ervoor, week de filmproducent Joe Levine uit naar de Ijsselbrug bij Deventer. Deze brug leek precies op de oorspronkelijke Rijnbrug bij Arnhem. Ook de omgeving bij de brug bleek geschikt om er te gaan filmen. Lees het hele verhaal over de film “A Bridge Too Far”en het filmen ervan.

Economie Deventer

Economisch gezien is Deventer van oudsher vooral bekend om haar vele uitgeverijen. Onder andere Wolters Kluwer en andere grote uitgeverijen hebben zich vroeger in Deventer gevestigd.

Rondom het stadsplein De Brink hebben verschillende winkels zich gevestigd. Historisch gezien is Deventer een echte handelsstad. Daarom vonden er binnen de grachten altijd veel markten plaats. In Deventer zijn er wekelijks nog steeds diverse markten die u kunt bezoeken.

Het grootste bedrijventerrein van Deventer, is het bedrijventerrein Kloosterlanden. Hier bevinden zich 300 bedrijven. Naast dit bedrijventerrein zijn er nog verschillende kleinere en jongere bedrijventerrein die zich nog moeten ontwikkelen en waar de stad Deventer grootste plannen voor heeft.

Deventer noemt zichzelf nog steeds de bruisende Hanzestad aan de IJssel. Een Hanzestad is een stad die een Duits samenwerkingsverband heeft met andere steden rond de Oostzee. Dit samenwerkingsverband ontstond al in de middeleeuwen (de twaalfde eeuw). Het doel van het verband was om de handel te bevorderen tussen de Hanzesteden. Uit toeristisch oogpunt is het aanhouden van de naam “Hanzestad” nog altijd een goed idee gebleken. Uit onderzoek uit 2010 is echter gebleken dat de rol van Deventer als Hanzestad relatief beperkt was en dat zij nauwelijks meewerkten met de andere steden.

 

 

 


[Foto:Wilhelminabrug Deventer © © Radio Nederland Wereldomroep, op Flickr]

Provincie: Overijssel
Oppervlakte: 134,37 km²
Inwoners: 98.431 (1 februari 2012)
Gemiddeld besteedbaar inkomen: € 14.100 per inw. (2009)
Postcode: 7400 - 7438
Netnummer: 0570
Website gemeente: www.deventer.nl
VVV Kantoor Deventer: Brink 56 (in De Waag).
Bereikbaarheid:Om Deventer te bereiken, rijdt u met de auto via de A1. Via de trein bereikt u Deventer via verschillende spoorlijnen zoals de spoorlijn Roosendaal – Zwolle en Schiphol – Enschede. Als u met de trein naar Berlijn reist, stopt u ook in Deventer.
Overnachten:Als u overnacht in Deventer is het wellicht leuk om te kiezen voor een overnachting in een monumentaal pand in de historische binnenstad. Als u toch meer van de natuur houdt, is het ook mogelijk om iets verder een accommodatie te zoeken net buiten het centrum. Kijk voor uw mogelijkheden op de website van de VVV.
Media: De Stentor (regionaal dagblad).
Voetbalclub: Deventer heeft de voetbalclub Go Ahead Eagles. Zij speelden in de jaren zeventig en begin jaren tachtig nog in de Eredivisie. Sinds 1997 spelen zij in de Eerste Divisie (Jupiler League). Go Ahead Eagles laat sinds 2008 voordat elke thuiswedstrijd begint de visarend Harley een rondje door het stadium vliegen.


[Foto: Watertoren Deventer © Appie Verschoor, op Flickr]

[Foto: Architectuur Deventer © Francis Bijl, op Flickr]

 


[Foto: Deventer op stelten © Alfons Hoogervorst, op Flickr]